Czy wiedziałeś? Osoby szczupłe mogą również mieć wysoki poziom cholesterolu.

Gdzie upolować okazje i gdzie znaleźć najlepsze produkty? Znasz dobre sklepy online? Podziel się z nami!
ryśka

Re: Czy wiedziałeś? Osoby szczupłe mogą również mieć wysoki poziom cholesterolu.

Post autor: ryśka »

W moim przypadku jest tak, że mam dosyć dużą niedowagę, ale co dziwne mam wysoki poziom cholesterolu. Musiałam zmienić trochę odżywianie, postawiłam na zdrowe tłuszcze i po jakimś czasie zrobiłam badania. Poziom cholesterolu automatycznie się unormował.
Śnieżka

Re: Czy wiedziałeś? Osoby szczupłe mogą również mieć wysoki poziom cholesterolu.

Post autor: Śnieżka »

Niestety tak też się zdarza. I do tego nie zawsze są to osoby lubiące tłuste potrawy. Mój szwagier należy właśnie do grona takich osób. Szczupły, wysportowany, dobrze się odżywia i ma bardzo wysoki cholesterol. Ostatnio podrzucałam mu artykuł https://swiatprzychodni.pl/artykuly/co- ... olesterol/
Tośka21

Post autor: Tośka21 »

Właśnie dlatego powinniście cały czas zważać na to, co realnie mogłoby wspomóc Was w poprawie Waszego zdrowia. To, że jesteście szczuli nie znaczy, że Was cholesterol hdl norma są odpowiednie. Na pewno warto podejść do tego tematu z głową i już teraz zacząć bardziej o siebie dbać. To na pewno wyjdzie Wam na plus!
Mirek

Post autor: Mirek »

Jak już rozmawiamy o normach cholesterolu to cholesterol całkowity u zdrowego człowieka nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Zaleca się, aby stężenie dobrego cholesterolu (HDL) było większe od 40 mg/dl (u kobiet powyżej 46 mg/dl), natomiast frakcji LDL nie może przekraczać 115 mg/dl. Poziom trójglicerydów nie powinien być większy od 150 mg/dl. Ważne jest również zachowanie odpowiedniej proporcji między frakcjami HDL i LDL. U niektórych osób (np. zażywających konkretne leki) wartości te mogą odbiegać od normy, co wcale nie musi oznaczać kłopotów ze zdrowiem. Interpretacja wyników powinna więc zawsze należeć do lekarza.
ODPOWIEDZ